Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Φιλοσοφία Β' : θεωρίες για το νόημα των λέξεων, εμπέδωση και επέκταση

Με την ολοκλήρωση θεωριών νομιναλιστών- Βιτγκενστάιν,

                      ασκήσεις:

1. «Το παλιό ρόδο υπάρχει μόνο ως όνομα, κρατάμε γυμνά ονόματα», γράφει ο Έκο στο μυθιστόρημά του "Το όνομα του ρόδου". Να κατατάξετε την άποψή του σε μία από τις θεωρίες για το νόημα, παρουσιάζοντας συγχρόνως τις βασικές της θέσεις. 

2.α. Αφού παρατηρήσετε τη χρήση του ρήματος "βλέπω",εξηγήστε με ποια από τις θεωρίες για το νόημα συνδέεται το ακόλουθο κείμενο:
"Η γιαγιά μου τώρα τελευταία παραπονιέται ότι γέρασε πια και δε βλέπει καλά. Όταν της θυμίζουμε ότι αρνήθηκε να φορέσει γυαλιά, απαντά: «Τώρα βλέπω τι σφάλμα έκανα». Έπειτα ξεκινά τις ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια και μας τονίζει διαρκώς ότι έχουν δει πολλά τα μάτια της. Τελειώνει συνήθως με την προτροπή: «Να έρχεστε να με βλέπετε». Κι ο παππούς την αποπαίρνει: «Άσε τα παιδιά ήσυχα και κοίτα να σε δει κανένας γιατρός..» Κι εκείνη απαντά: «Ο παππούς σας ποτέ δεν με είδε με καλό μάτι, τώρα θα αλλάξει..;»

  β. Γράψτε ένα αντίστοιχο δικό σας κείμενο χρησιμοποιώντας άλλη λέξη (πχ ''δίνω'' ή "κάνω") ανατρέχοντας σε λεξικό για τις διαφορετικές σημασίες της λέξης.

3. α.Ακούστε το τραγούδι του Φ. Δεληβοριά "Λέξεις" και σχολιάστε συγκεκριμένους στίχους συνδέοντάς τους με τις θεωρίες για το νόημα των λέξεων. 
                   

    β.Εναλλακτικά: δημιουργήστε μια παρουσίαση των στίχων του τραγουδιού.
                    --παράδειγμα παρουσίασης:
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου